Chatbot Hei!
Tavoitat meidät chatissa arkisin klo 9-16

Holdingyhtiön perustaminen - Kaikki mitä sinun tulee tietää

Holdingyhtiön perustaminen

Mitä holdingyhtiö tarkoittaa?

 

Holdingyhtiö tai hallinnointiyhtiö on tavallinen osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallinnoida yhden tai useampien osakeyhtiön osakkeita.

Holdingyhtiön tarkoituksena on muodostaa liiketoimintayhtiöt konsernimuotoon sekä toimia konsernin emoyhtiönä. Tällöin holdingyhtiö omistaa konserniin kuuluvien liiketoimintayhtiöiden enemmistön ja käyttää näissä tytäryhtiöissä määräysvaltaa.

Konsernirakenteessa holdingyhtiön tarkoituksena on usein toimia yrityskokonaisuuden sijoitusyhtiönä, johon yritystoiminnassa kertyvää varallisuutta voidaan kerätä ja sijoittaa uudelleen liiketoiminnan riskeiltä turvassa.

 

Miksi ja milloin kannattaa perustaa holdingyhtiö?

 

Holdingyhtiöjärjestelyn kannattavuus on yleensä monen tekijän summa, johon vaikuttavat mm. yhtiön ja omistajien tahtotila, taloudelliset näkymät, riskienhallinnan tarve sekä yhtiön ja omistajien tulevaisuuden näkymät. Järjestelyn kannattavuus on syytä arvioida aina tapauskohtaisesti aiheeseen perehtyneiden asiantuntijoiden avustuksella. Yhtiön ja omistajien tahtotilaa vastaavan ratkaisun löytämiseksi on syytä laatia huolellinen kartoitus mm. yhtiön omistusrakenteesta, tase-eristä sekä järjestelyn tuomista hyödyistä ja mahdollisista kustannuksista.

Yleisesti ottaen holdingyhtiörakanteen avulla voidaan saada hyötyjä aikaan mm. verotuksen, riskienhallinnan, toiminnan tehokkuuden ja rahoituksen saatavuuden näkökulmasta.

Holdingyhtiörakenteen mahdollisuutta on syytä kartoittaa, jos yhtiön liiketoiminta on yleisesti ottaen kannattavaa. Tällöin holdingyhtiö voi tuoda hyötyjä, kun liiketoiminnasta ylimääräinen varallisuus päästään sijoittamaan omaan yhtiöön. Konkreettiset hyödyt kiteytyvät verotukseen, riskienhallintaan ja toiminnan joustavuuden lisääntymiseen.

 

Holdingyhtiö -webinaari

 Katso huippusuositun Holdingyhtiö -webinaarin kooste! Webinaarin aiheena on kotimaisen liiketoimintaosakeyhtiön siirtäminen kotimaisen holdingosakeyhtiön tytäryhtiöksi ja sen merkitys henkilöosakkaan verotukselle.

Tilaa maksuton webinaaritallenne ➜

 

Mitä hyötyä on holdingyhtiöstä?

 

Holdingyhtiö ja verotus

Holdingyhtiötä verotetaan kuten muutakin osakeyhtiötä 20 % kiinteällä yhteisöverokannalla. Sen sijaan henkilön pääomatuloveroprosentti on pääomatulojen määrästä riippuen 30 – 34 %. Holdingyhtiön saama osinko kotimaiselta yhteisöltä tai emo-tytäryhtiödirektiivin 2 artiklassa tarkoitetulta yhteisöltä ei pääsäännön mukaan ole holdingyhtiön veronalaista tuloa. Toisin sanoen holdingyhtiön on mahdollista saada verovapaata osinkoa sen omistamista liiketoiminta-/ tytäryhtiöstä. Tällä keinolla holdingyhtiöön on mahdollista kerryttää varallisuutta, jota voidaan sijoittaa uudelleen tai jakaa omistajille osinkona. Holdingyhtiön nettovarallisuuden kasvaessa voidaan omistajille maksaa enenevissä määrin verotehokasta pääomatulona verotettavaa osinkoa.

Omistajien henkilökohtaisessa verotuksessa osinkoa jaetaan pääomatulo- ansiotulo-osuuteen, joka perustuu osakkeiden matemaattiseen arvoon (TVL 33 b §:n 1 mom.) Pääomatulo-osingoksi katsotaan kahdeksan prosentin vuotuinen tuotto osingonsaajan omistamien osakkeiden matemaattiselle arvolle (TVL 33 b §:n 1 mom.) Omistajan on mahdollista nostaa holdingyhtiöstä pääomatulona verotettavaa osinkoa aina 150 000,00 euroon saakka, mikäli se vastaa mainittua kahdeksan prosentin osuutta yhtiön matemaattisesta arvosta. Osingonsaajan verovuonna julkisesti noteeraamattomasta yhtiöstä saama pääomatulo-osinko on 150 000,00 euroon saakka 25 prosenttisesti veronlaista tuloa ja 75 prosenttisesti verovapaata tuloa.

Etukäteen ja ajoissa tapahtuvalla järjestelyn kartoituksella ja suunnittelulla sekä eri toimien ajoittamisella oikein voidaan saavuttaa myös merkittäviä verotuksellisia etuja varojen palauttamisen näkökulmasta.

 

Holdingyhtiö ja riskienhallinta

Verohyötyjen lisäksi holdingyhtiörakenne mahdollistaa liiketoiminnan järjestämistä sellaiseen rakenteeseen, että liiketoiminnasta syntyvää varallisuutta voidaan siirtää turvaan holdingyhtiöön liiketoiminnan riskeiltä. Mahdolliset liiketoimintaan liittyvät riskit saadaan siten rajattua liiketoimintayhtiöön ilman, että riskien realisoituminen kohdistuisi vuosien mittaan kerrytettyyn varallisuuteen.

Mitä hyötyä on Holdingyhtiöstä?

 

Konsernirakenne tuo paljon työkaluja toiminnan suunnitteluun

 

Verotuksellisten ja riskienhallinta hyötyjen lisäksi konsernirakenne edesauttaa varsinaisen tai varsinaisten liiketoimintayhtiöiden rahoittamisen järjestämisen joustavammin ja muodostaa taloudellisesti kannattavan ratkaisun.

Holdingyhtiön voi joissain tapauksissa olla helpompi saada rahoitusta ja tätä kautta harjoitettua sijoitustoimintaa voi olla helpompi laajentaa. Rakenteen avulla myös varsinaista liiketoimintaa voidaan lähteä laajentamaan uusille alueille esimerkiksi hankkimalla liiketoimintayhtiölle sisaryhtiöitä yrityskaupoin holdingyhtiön omistukseen.

Konserniin voidaan muokata kokonaisuus, joka palvelee kussakin tapauksessa tarkoituksenmukaisella tavalla tarkoitusta.

Konsernirakenteessa yritysten tulosta voidaan myös tasata tiettyjen edellytysten täyttyessä konserniavustuksen keinoin. Konserniavustuksesta voi olla hyötyä esimerkiksi vanhentumassa olevien tappioiden vähentämiseksi verotuksessa.

Holdingyhtiörakenne mahdollistaa omistuspohjan muokkaamisen ja laajentamisen. Holdingyhtiö on usein kannattava järjestely myös yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen esi- tai jälkitoimena.

 

Konsernirakenteen hyödyntämistä on suositeltava kartoittaa ainakin seuraavissa tilanteissa:

 • toiminnan tehostamisen kartoittamiseksi
 • osakeyhtiön koon kasvaessa tai laajentuessa uusille osa-alueille
 • riskien hallinnan välineenä
 • ydinliiketoiminnan eriyttäminen muusta varallisuudesta
 • jos yrityksellä on kiinteistöomaisuutta, joka voisi olla eriytettävissä
 • sukupolvenvaihdosta kartoittaessa, esimerkiksi sen esi- tai jälkitoimena
 • yrityskauppatilanteisiin valmistautuessa
 • kansainvälistymistilanteissa
 • kun halutaan sitouttaa henkilöstöä
 • rahoitusneuvottelujen esitoimena
 • kun yrittäjä haluaa saada suuremman osuuden yrityksen tuloksesta henkilökohtaiseen käyttöönsä

 

Mietitkö, miten juuri omassa tilanteessa kannattaisi edetä?

 Yritysrakenteen suunnittelupalvelu on työkalu yhtiön omistajille ja johdolle yhtiön rakenteeseen liittyvien mahdollisuuksien ja riskien hahmottamiseksi ja päätöksenteon tueksi. Voit ostaa palvelun helposti ja sujuvasti verkkokaupastamme. Palvelulla on 100% tyytyväisyystakuu.

TALVEA kumppaniksi yritysjärjestelyyn – Miksi ja mitä maksaa? ➜

Tutustu holdingyhtiö yritysrakenteen suunnittelupalveluun ➜
 Varaa maksuton etätapaaminen asiantuntijallemme! ➜

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös…

Jakautuminensulautuminen, liiketoimintasiirtoosakevaihdotyhtiömuodon muutokset
Katso huippusuositun Holdingyhtiö -webinaarin kooste! Tilaa maksuton webinaaritallenne

 

Ota meihin yhteyttä!

Kiinnostuitko TALVEAn palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset?
Laita meille viestiä, niin vastaamme mahdollisimman pian.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Palvelut

Haluatko lisätietoja palveluistamme?

Jätä yhteydenottopyyntö, varaa maksuton etätapaaminen tai soita osaavaan myyntiimme 040 191 1545. Räätälöidään sinulle sopiva palvelukokonaisuus.