Holdingyhtiön perustaminen

Mitä holdingyhtiö tarkoittaa?

Holdingyhtiöllä tarkoitetaan osakeyhtiötä, jonka tarkoituksena on omistaa yhden tai useampien osakeyhtiöiden osakkeita. Holdingyhtiön tarkoituksena on toimia sijoitusyhtiöinä ja sen kautta paitsi välillisesti omistetaan liiketoimintayhtiön osakkeita, voidaan myös harjoittaa muuta sijoitustoimintaa. Holdingyhtiö on siten eräänlainen hallinnointiyhtiö.  

 

Holdingyhtiön perustaminen – Miksi ja milloin?

Vastaus siihen, kannattaako holdingyhtiöjärjestely omaan tilanteeseen on monen tekijän summa, jotka on syytä arvioida aina kussakin tilanteessa tapauskohtaisesti. Holdingyhtiörakenne voi tuoda etuja mm. verotuksen, riskienhallinnan, toiminnan tehokkuuden ja rahoituksen saatavuuden näkökulmasta.

 

Holdingyhtiö ja verotus

Holdingyhtiötä verotetaan kuten muutakin osakeyhtiötä 20 % kiinteällä yhteisöverokannalla. Sen sijaan henkilön pääomatuloveroprosentti on pääomatulojen määrästä riippuen 30 – 34 %. Mikäli varat nostettaisiin nopeasti henkilöomistajalle holdingyhtiöstä, ei verosäästöä välttämättä koituisi. Veroetuja voidaan saavuttaa, mikäli varoja on mahdollista nostaa henkilöomistajille hitaammin edullisena pääomatulo-osinkona ja esimerkiksi laajentaa sijoitustoimintaa yhtiöön kertyneellä varallisuudella. Holdingyhtiön kotimaiselta yhteisöltä tai emo-tytäryhtiödirektiivin 2 artiklassa tarkoitetulta yhteisöltä saama osinko ei pääsääntöisesti ole veronalaista tuloa. Myös ETA-alueen yhteisöltä saadut osingot eivät ole veronalaista tuloa holdingyhtiölle tiettyjen edellytysten täyttyessä. Etukäteen ja ajoissa tapahtuvalla suunnittelulla sekä toimien oikein ajoittamisella on tietyissä yritysjärjestelyissä ja mm. juuri holding-yhtiön muodostamisen yhteydessä mahdollista saavuttaa myös merkittäviä verotuksellisia etuja varojen palauttamisen näkökulmasta.

 

Holdingyhtiö -webinaari

Tilaa huippusuositun Holdingyhtiö -webinaarin kooste! Webinaarin aiheena on kotimaisen liiketoimintaosakeyhtiön siirtäminen kotimaisen holdingosakeyhtiön tytäryhtiöksi ja sen merkitys henkilöosakkaan verotukselle.

Tilaa maksuton webinaaritallenne!

 

Konsernirakenne tuo paljon työkaluja toiminnan suunnitteluun

Holdingyhtiörakenne tuo turvaa riskeiltä, kun päästään eriyttämään varsinainen liiketoiminta ja esimerkiksi sijoitustoiminta eri yhtiöihin. Lisäksi holdingyhtiön kautta varsinaisen tai varsinaisten liiketoimintayhtiöiden rahoittaminen on mahdollista ja voi muodostua taloudellisesti järkevämmäksi vaihtoehdoksi. Lisäksi holdingyhtiön voi olla helpompi saada rahoitusta ja siten sijoitustoimintaa voi olla helpompi laajentaa. Myös varsinaista liiketoimintaa voidaan laajentaa uusille alueille hankkimalla liiketoimintayhtiölle sisaryhtiöitä holdingyhtiön omistukseen. Näin konsernista voidaan muokata kokonaisuus, joka palvelee kussakin yksittäistapauksessa tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Konsernirakenteessa yritysten tulosta voidaan tasata tiettyjen edellytysten täyttyessä konserniavustuksen avulla, josta voi olla hyötyä esimerkiksi vanhentumassa olevien tappioiden vähentämiseksi. Holdingyhtiörakenne mahdollistaa omistuspohjan muokkaamisen ja laajentamisen. Holdingyhtiö on usein kannattava järjestely myös yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen esi- tai jälkitoimena.

 

Konsernirakenteen hyödyntämistä on suositeltava kartoittaa ainakin seuraavissa tilanteissa:

 • toiminnan tehostamisen kartoittamiseksi
 • osakeyhtiön koon kasvaessa tai laajentuessa uusille osa-alueille
 • riskien hallinnan välineenä
 • ydinliiketoiminnan eriyttäminen muusta varallisuudesta
 • jos yrityksellä on kiinteistöomaisuutta, joka voisi olla eriytettävissä
 • sukupolvenvaihdosta kartoittaessa, esimerkiksi sen esi- tai jälkitoimena
 • yrityskauppatilanteisiin valmistautuessa
 • kansainvälistymistilanteissa
 • kun halutaan sitouttaa henkilöstöä
 • rahoitusneuvottelujen esitoimena
 • kun yrittäjä haluaa saada suuremman osuuden yrityksen tuloksesta henkilökohtaiseen käyttöönsä

 

Mietitkö, miten juuri omassa tilanteessa kannattaisi edetä?

 Yritysrakenteen suunnittelupalvelu on työkalu yhtiön omistajille ja johdolle yhtiön rakenteeseen liittyvien mahdollisuuksien ja riskien hahmottamiseksi ja päätöksenteon tueksi. Voit ostaa palvelun helposti ja sujuvasti verkkokaupastamme. Palvelulla on 100% tyytyväisyystakuu.

Tutustu holdingyhtiö yritysrakenteen suunnittelupalveluun!
 Varaa maksuton etätapaaminen asiantuntijallemme!

 

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös…

TALVEA kumppaniksi yritysjärjestelyyn – Miksi ja mitä maksaa?
Jakautuminensulautuminen, liiketoimintasiirtoosakevaihdotyhtiömuodon muutokset

Ota meihin yhteyttä!

Kiinnostuitko TALVEAn palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset?
Laita meille viestiä, niin vastaamme mahdollisimman pian.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Palvelut

Haluatko lisätietoja palveluistamme?

Jätä yhteydenottopyyntö, varaa etätapaaminen tai soita osaavaan myyntiimme 040 191 1545. Räätälöidään sinulle sopiva palvelukokonaisuus.