Sisäinen tarkastus

Sisäisen tarkastuksen palvelut

TALVEAn sisäinen tarkastus on laadukas ja kotimainen palvelu, josta vastaa CIA, CGAP, KHT, JHT-auktorisoitu ammattitarkastaja. Tarjoamme sisäisen tarkastuksen palvelut yrityksille ja julkishallinnon organisaatioille pitkällä ja monipuolisella kokemuksella. Toimimme mm. useiden hyvinvointialueiden sisäisenä tarkastajana. Vahvaa toimialaosaamista meiltä löytyy sosiaali- ja terveystoimialan lisäksi myös muilta haastavilta toimialoilta kuten energiatoimialalta. Toteutamme sisäisen tarkastuksen palvelut joko kokonaan ulkoistettuna palveluna tai organisaation omaa toimintaa täydentävänä palveluna.

Keskeisiä sisäisen tarkastuksen palveluitamme ovat:

Sisäisen tarkastuksen täydentäminen ostopalveluna

Osa toimijoista on järjestänyt sisäisen tarkastuksen omana toimintonaan. Kokonaisuutta voi olla järkevä täydentää ulkopuolisella sisäisellä tarkastuksella, joka tyypillisesti kohdistetaan johonkin yhdessä tunnistettuun, kriittiseen osa-alueeseen kuten

  • Hankinnat: Ovatko hankinnat toteutettu hankintalainsäädäntöä noudattaen? Onko yhteisön omia ohjeita noudatettu? Onko hankinnat toteutettu hyvää hankintatapaa noudattaen?
  • Sisäisen valvonta ja riskienhallinta: Kuntalaki asettaa kunnanhallitukselle ja -johtajalle laajan vastuun mm. yhteisön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arvioinnin ja varmistamisen osalta.
  • Taloushallinnon raportointi: Tuottaako talouden raportointiprosessi oikeaa, riittävää ja oikeanaikaista informaatiota päätöksenteon tueksi?
  • Toiminnan tehokkuus: Toimivatko prosessit tehokkaasti ja taloudellisesti? Onko eri prosessien yhtymäpisteet tunnistettu ja onko prosesseissa riittävät ja tehokkaat kontrollit toiminnan tehokkuuden varmistamiseksi?

Sisäisen tarkastus ulkoistettuna ostopalveluna

Organisaation on mahdollista ulkoistaa sisäinen tarkastus ja ostaa palvelu ulkopuoliselta palveluntarjoajalta ostopalveluna. Asiakkaan kanssa sovitaan tällöin tarkastuksen laajuudesta, joka on esimerkiksi keskikokoisessa kunnassa noin 15-20 päivää vuodessa. Tarkastuksen kohteet määritellään yhdessä johdon ja hallituksen kanssa, jonka mukaan tarkastus toteutetaan. Havainnot ja mahdolliset puutteet raportoidaan johdolle ja hallitukselle ja tarvittaessa sovitaan toimenpiteet puutteiden korjaamiseksi.

Mitä on sisäinen tarkastus?

Sisäinen tarkastus on riippumatonta ja objektiivista arviointi- ja varmistus- sekä konsultointitoimintaa, joka on luotu tuottamaan lisäarvoa organisaatiolle ja parantamaan sen toimintaa. Sisäinen tarkastus tukee organisaatiota sen tavoitteiden saavuttamisessa tarjoamalla järjestelmällisen lähestymistavan organisaation riskienhallinta-, valvonta- sekä johtamis- ja hallintoprosessien tehokkuuden arviointiin ja kehittämiseen.

Sisäisen tarkastuksen tarkoituksena on mm. varmistaa, että organisaation toiminta on tavoitteiden, päämäärien ja toimintaperiaatteiden sekä säädösten ja määräysten mukaista. Sisäinen tarkastus tukee toiminnan taloudellisuutta ja tuloksellisuutta sekä johtamis- ja hallintojärjestelmän kehittämistä.

Siun soten kokemuksia sisäisen tarkastuksen palvelusta

Katso videolta Siun soten toimitusjohtajan kokemuksia TALVEAsta ja sisäisen tarkastuksen palvelusta.

Työn jälki on laadukasta. Tarkastusraporteissa on paneuduttu asioihin syvällisesti. Niissä otetaan riittävän rohkeasti kantaa sekä hyviin että korjattaviin asioihin. Tarkastusraportit johtaa siihen, että me muutetaan toimintaa”

Jos et näe videota, ole hyvä ja
hyväksy evästeet
katsoaksesi videon.

Ammattimainen sisäinen tarkastus: hankinta ja kilpailuttaminen julkishallinnossa

Varmista, että sisäisestä tarkastuksesta vastaa CIA-auktorisoitu ammattitarkastaja

CIA (Certified Internal Auditor) on sisäisen tarkastuksen yleistutkinto ja lisäksi CGAP (Certified Government Auditing Professional) on julkishallinnon sisäisen tarkastuksen erityistutkinto.

Julkishallinnon sisäisen tarkastuksen vaativien erityispiirteiden sekä laadun varmistamiseksi tulisi julkishallinnon vastuullisella sisäisellä tarkastajalla olla aina sekä CIA- että CGAP- ammattitutkinnot sekä usean vuoden käytännön kokemus julkishallinnon sisäisestä tarkastuksesta. Käytännössä julkishallinnon sisäisen tarkastuksen toteutuksessa näkee paljon tilanteita, jossa sisäisestä tarkastuksesta vastaa joku muu kuin CIA- ja CGAP pätevyyden omaava sisäisen tarkastuksen ammattitarkastaja. Yleistä on, että tarkastuksesta vastaa esimerkiksi JHT-tilintarkastaja. Työn tilaajan tuleekin varmistaa aina, että julkishallinnon sisäisen tarkastuksen vastuuhenkilöltä löytyy sekä CIA- että CGAP-pätevyys.

Hanki sisäinen tarkastus ja tilintarkastus aina eri palveluntuottajalta

Julkishallinnon sisäisen tarkastuksen ja tilintarkastuksen palvelutuotanto on Suomessa voimakkaasti keskittynyttä. Kilpailun puuttuminen on näkynyt muun muassa siinä, että sama toimija saattaa toimia samassa organisaatioissa sekä tilintarkastajana että sisäisenä tarkastajana. Tilanne on herättänyt viime aikoina julkista keskustelua palvelutoiminnan laadun ja erityisesti riippumattomuuden ja objektiivisuuden  toteutumisen näkökulmasta tarkastustoiminnassa.

Työn tilaajan on tärkeä varmistaa, että tilintarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen toteuttaa organisaatiossa aina eri palveluntuottaja. Näin varmistetaan, ettei kummankaan toiminnan riippumattomuus ja objektiivisuus pääse vaarantumaan. Lue aiheesta lisää Jukka Malkin blogikirjoituksesta Sisäinen tarkastus ja tilintarkastus samalta palveluntuottajalta julkisyhteisössä.

Jukka Malkki - Julkishallinnon palvelut

Ota yhteyttä!

Jukka Malkki
KHT, JHT, CIA, CGAP
044 711 3593
jukka.malkki@talvea.fi

Jukka vastaa TALVEAn sisäisen tarkastuksen palvelusta. Jukka on työskennellyt lähes 10 vuotta sisäisenä tarkastajana ja lisäksi lähes 20 vuotta vaativissa tilintarkastustehtävissä. Asiakkaina ovat olleet sekä julkishallinnon organisaatiot että yksityiset yritykset.

Kiinnostaako sisäinen tarkastus?

Kiinnostuitko TALVEAn sisäisen tarkastuksen palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset? Jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun pian yhteydessä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Varaa maksuton keskusteluaika!

Haluaisitko palveluistamme lisätietoja? Varaa maksuton keskusteluaika tilanteestasi asiatuntijamme kanssa.

Tilaa TALVEAn uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat tietoa ajankohtaisista teemoista ja palveluista suoraan sähköpostiisi.