Sisäinen tarkastus

Sisäinen tarkastus julkiselle sektorille

TALVEAn sisäinen tarkastus julkiselle sektorille on laadukas ja kotimainen palvelu, josta vastaa CIA, CGAP, KHT, JHT-auktorisoitu ammattitarkastaja. Tarjoamme sisäisen tarkastuksen palvelut julkishallinnon organisaatioille pitkällä ja monipuolisella kokemuksella. Meiltä löytyy vahvaa toimialaosaamisesta esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimialalta. Toimimme mm. useiden sairaanhoitopiirien sisäisenä tarkastajana. Toteutamme sisäisen tarkastuksen palvelut julkisyhteisöille joko kokonaan ulkoistettuna palveluna tai organisaation omaa toimintaa täydentävänä palveluna. 

Mitä on sisäinen tarkastus?

Sisäinen tarkastus on riippumatonta ja objektiivista arviointi- ja varmistus- sekä konsultointitoimintaa, joka on luotu tuottamaan lisäarvoa organisaatiolle ja parantamaan sen toimintaa. Sisäinen tarkastus tukee organisaatiota sen tavoitteiden saavuttamisessa tarjoamalla järjestelmällisen lähestymistavan organisaation riskienhallinta-, valvonta- sekä johtamis- ja hallintoprosessien tehokkuuden arviointiin ja kehittämiseen.

Sisäisen tarkastuksen tarkoituksena on mm. varmistaa, että organisaation toiminta on tavoitteiden, päämäärien ja toimintaperiaatteiden sekä säädösten ja määräysten mukaista. Sisäinen tarkastus tukee toiminnan taloudellisuutta ja tuloksellisuutta sekä johtamis- ja hallintojärjestelmän kehittämistä.

Siun soten kokemuksia sisäisen tarkastuksen palvelusta

Katso videolta Siun soten toimitusjohtajan kokemuksia TALVEAsta ja sisäisen tarkastuksen palvelusta.

Työn jälki on laadukasta. Tarkastusraporteissa on paneuduttu asioihin syvällisesti. Niissä otetaan riittävän rohkeasti kantaa sekä hyviin että korjattaviin asioihin. Tarkastusraportit johtaa siihen, että me muutetaan toimintaa”

Sisäinen tarkastus: hankinta ja kilpailuttaminen julkishallinnon organisaatiossa

1. Varmista, että sisäisestä tarkastuksesta vastaa aina CIA- ja CGAP-ammattitarkastaja

CIA (Certified Internal Auditor) on sisäisen tarkastuksen yleistutkinto ja CGAP (Certified Government Auditing Professional) on julkishallinnon sisäisen tarkastuksen erityistutkinto.

Julkishallinnon sisäisen tarkastuksen vaativien erityispiirteiden sekä laadun varmistamiseksi tulisi julkishallinnon vastuullisella sisäisellä tarkastajalla olla aina sekä CIA- että CGAP- ammattitutkinnot sekä usean vuoden käytännön kokemus julkishallinnon sisäisestä tarkastuksesta. Käytännössä julkishallinnon sisäisen tarkastuksen toteutuksessa näkee paljon tilanteita, jossa sisäisestä tarkastuksesta vastaa joku muu kuin CIA- ja CGAP pätevyyden omaava sisäisen tarkastuksen ammattitarkastaja. Yleistä on, että tarkastuksesta vastaa esimerkiksi HT- tai JHT-tilintarkastaja.  Työn tilaajan tuleekin varmistaa aina, että julkishallinnon sisäisen tarkastuksen vastuuhenkilöltä löytyy sekä CIA- että CGAP-pätevyys.

2. Hanki sisäinen tarkastus ja tilintarkastus aina eri palveluntuottajalta

Julkishallinnon sisäisen tarkastuksen ja tilintarkastuksen palvelutuotanto on Suomessa voimakkaasti keskittynyttä. Kilpailun puuttuminen on näkynyt muun muassa siinä, että sama toimija saattaa toimia samassa organisaatioissa sekä tilintarkastajana että sisäisenä tarkastajana. Tilanne on herättänyt viime aikoina julkista keskustelua palvelutoiminnan laadun ja erityisesti riippumattomuuden ja objektiivisuuden  toteutumisen näkökulmasta tarkastustoiminnassa.

Työn tilaajan on tärkeä varmistaa, että tilintarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen toteuttaa organisaatiossa aina eri palveluntuottaja. Näin varmistetaan, ettei kummankaan toiminnan riippumattomuus ja objektiivisuus pääse vaarantumaan. Lue aiheesta lisää Jukka Malkin blogikirjoituksesta Sisäinen tarkastus ja tilintarkastus samalta palveluntuottajalta julkisyhteisössä.

Jukka Malkki - Julkishallinnon palvelut

Jukka Malkki

KHT, JHT, CIA, CGAP

044 711 3593
jukka.malkki@talvea.fi

Jukka vastaa TALVEAn sisäisen tarkastuksen palvelusta sekä julkishallinnon palveluliiketoiminnasta. Jukka on työskennellyt lähes 10 vuotta sisäisenä tarkastajana ja lisäksi lähes 20 vuotta vaativissa tilintarkastustehtävissä. Asiakkaina ovat olleet sekä julkishallinnon organisaatiot että yksityiset yritykset.

Kiinnostaako sisäinen tarkastus?

Kiinnostuitko TALVEAn sisäisen tarkastuksen palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset?
Soita osaavaan myyntiimme 040 191 1545 tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Varaa maksuton keskusteluaika!

Haluaisitko palveluistamme lisätietoja? Varaa maksuton keskusteluaika tilanteestasi asiatuntijamme kanssa.

Tilaa TALVEAn uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat tietoa julkishallinnon ajankohtaisista teemoista ja palveluista suoraan sähköpostiisi.

Lue myös asiantuntijoidemme blogikirjoitukset

Sisäinen tarkastus: Erityispiirteen julkisyhteisössä

Sisäinen tarkastus on osa sisäistä valvontaa. Sisäinen valvonta julkisyhteisössä voidaan määritellä esim. siten, että sisäisellä valvonnalla tarkoitetaan kunnan ja kuntakonsernin sisäisiä menettely- ja toimintatapoja, joiden avulla pyritään varmistumaan organisaation tavoitteiden saavuttamisesta ja toiminnan laillisuudesta. Sisäiseen valvontaan liittyy läheisesti riskienhallinta. Riskienhallinta on osa sisäistä valvontaa… Lue lisää

Sisäisen tarkastuksen sisältö

Sisäisellä tarkastuksella ei ole yhtä kansalliseen tai kansainväliseen lainsäädäntöön perustuvaa määritelmää. Sisäinen tarkastus on määritelty kansainvälisen ammattijärjestö IIA:n (The Institute of Internal Auditors) ammatillisten käytäntöjen ajatusmallissa. Sisäisen tarkastuksen työtä ohjaa IIA:n kansainvälinen ammatillisten käytäntöjen ajatusmalli (International Professional Practices Framework = IPPF). Tämä ajatusmalli pitää sisällään seuraavat osatekijät... Lue lisää