Yrittäjän edunvalvontavaltuutus

27 heinäkuun, 2020

Edunvalvontavaltuutuksella nimeät etukäteen sen henkilön, kenen haluat asioitasi hoitavan, mikäli olet itse siihen kykenemätön esimerkiksi onnettomuuden tai vakavan sairastumisen vuoksi. Tällainen tilanne voi kohdata meitä jokaista iästä tai terveydentilasta riippumatta. Edunvalvontavaltuutus on yleistä edunvalvontaa huomattavasti joustavampi menettely. Mikäli edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty, määrää tuomioistuin yleisen edunvalvojan. Valtuutuksella poistat läheistesi harteilta turhan byrokratian taakan tilanteessa, jossa sitä varmasti vähiten kaivataan.

 

Yrityksen lahjoittaminen jälkipolvelle – vältä tämä virhe

Yritystoiminta tuo edunvalvontavaltakirjan laatimiselle lisävaatimuksia, jotka usein jäävät huomioimatta perinteiseltä lakimieheltä tai internetistä löytyvistä valtakirjapohjista.

Yksi esimerkki on yritystoiminnan lahjoittaminen tai myyminen alihinnalla, vaikka kyseessä olisi sukupolvenvaihdos omille lapsille. Valtakirjalla tulee nimenomaan ja erikseen mainita, mikäli edunvalvoja saa tehdä tällaisia toimia, jotka ovat lähtökohtaisesti edunvalvottavan yleisen edun vastaisia.

Toinen asia, joka saattaa tulla ikävänä yllätyksenä, on valtuutetun esteellisyys toimia edunvalvojana. Tyypillinen esimerkki on, että vanhempi valtuuttaa lapsensa edunvalvojaksi. Sukupolvenvaihdostilanteessa lapsi ei voi lahjoittaa vanhempansa yritysvarallisuutta itselleen, koska on itse edunsaajana. Digi- ja väestötietovirasto (entinen maistraatti) nimeää tehtävään yleisen edunvalvojan, mikäli varavaltuutettua ei ole nimetty.

 

Edunvalvontavaltuutusta laatiessa kannattaakin käyttää asiantuntijaa varmistamaan, että

1. asiakirjan sisältö voidaan tosiasiallisesti toteuttaa määrittelemälläsi tavalla ja
2. valtakirjan sisältö on mietitty sekä yritystoiminnan että henkilökohtaisen tilanteesi näkökulmasta

 

Turvaa yrityksesi toimintakyky ja hoida valtuutus kuntoon jo tänään

Valitettavasti valtaosalla ihmisistä edunvalvontavaltuutus on jäänyt tekemättä. Vuoden 2018 alussa holhoustoimilain mukaisia edunvalvontoja oli voimassa 73 000 kappaletta, mutta Digi- väestötietoviraston vahvistamia edunvalvontavaltuutuksia voimassa ainoastaan reilut 6 000 kappaletta.

Ammattilaisen tekemänä puhutaan muutamien satojen eurojen kertaluonteisesta investoinnista. Kannattaa hoitaa asia kuntoon. Jos riski realisoituu, on tekemätön paikka, mikäli edunvalvontavaltuutusta ei siinä kohdin ole olemassa. TALVEAssa meillä on pitkä kokemus ja osaaminen erityisesti yritystoimintaan liittyvästä juridiikasta. Edunvalvontavaltuutus järjestyy kauttamme turvallisesti ja sujuvasti riippumatta, missä päin Suomea tai maailmaa olet.

Osta yrittäjän edunvalvontavaltuutus helposti ja sujuvasti verkosta tai lue lisää yrittäjän juridisista asiakirjoista.

 

Uutisnostot

Tilaa TALVEAn uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tietoa ajankohtaisista teemoista ja palveluista sekä mielenkiintoisista tapahtumista.