Chatbot Hei!
Tavoitat meidät chatissa arkisin klo 9-16

Ennakkoratkaisun hakeminen Verohallinnolta - TALVEA

Ennakkoratkaisun hakeminen Verohallinnolta

Mitä ennakkoratkaisun hakeminen Verohallinnolta tarkoittaa?

 

Ennakkoratkaisun hakeminen Verohallinnolta on toimenpide, jolla varmistetaan etukäteen Verohallinnon kanta suunniteltuun toimeen tai järjestelyyn. Kirjallista ennakkoratkaisua voivat hakea yritykset tai yksityishenkilöt suunnitellessaan toimenpiteitä, joilla on olennainen taloudellinen merkitys verovelvolliselle tai kun verotuksellinen tulkinta on epäselvä. Ennakkoratkaisun saamisen edellytyksenä onkin, että kyseessä on verotuksellisesti tulkinnanvarainen kysymys. Ennakkoratkaisua voidaan hakea esimerkiksi tuloveroa, perintö- ja lahjaveroa, varainsiirtoveroa, kiinteistöveroa ja arvonlisäveroa koskien. Verohallinnon antama ennakkoratkaisu on sitova, mikä tarkoittaa, että ennakkoratkaisulla verovelvollinen voi ennakolta varmistua siitä, miten Verohallinto käsittelee hakemuksessa esitettyä verotuksellista toimea. Tämä vähentää riskiä ikävistä ja yllättävistä tulkintaerimielisyyksistä Verohallinnon kanssa. Annettuun ennakkoratkaisuun on mahdollista hakea muutosta hallinto-oikeudelta. Tietyissä tilanteissa ennakkoratkaisua voidaan hakea keskusverolautakunnalta, jonka antamaan ennakkoratkaisuun voi hakea muutosta suoraan korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Hakemus on tehtävä Verohallinnolle kirjallisesti ja se on yksilöitävä riittävän tarkasti. Tämä tarkoittaa, että hakemuksessa on esitettävä tarkasti yksilöity verotusta tai liiketoimea koskeva kysymys. Myös esimerkiksi omaisuuden arvostusta koskeva ennakkoratkaisu on mahdollinen, mutta hakemuksessa on käytävä ilmi verotusasia ja yhteys siihen, miksi omaisuuden arvon määrittäminen on merkityksellistä hakijan verotuksessa. Määräajat hakemuksen jättämiselle riippuvat siitä, mitä verolajia hakemus koskee.

 

Ennakkoratkaisun hakeminen verohallinnolta kannattaa laatia ammattilaisen avulla

 

Ennakkoratkaisua haettaessa hakijalle on asetettu hallintolaista ja verotusmenettelylaista poikkeava korkea selvittämisvelvollisuus. Hakija vastaa siitä, että hakemuksessa on esitetty kaikki asian ratkaisemiseksi tarvittava tieto, ja että hakemuksessa ja sen liitteissä on kuvattu koko tosiseikasto, joka liittyy hakemuksessa esitetyn lainkohdan soveltamiseen. Kun toimi tai järjestely kuuluu laajempaan asiakokonaisuuteen, kokonaisuus on tuotava esille hakemuksessa. Ennakkoratkaisu sitoo Verohallintoa vain siinä tapauksessa, että todelliset olosuhteet vastaavat hakemuksessa kuvattua tosiseikastoa. Mikäli hakemuksessa esitetyt tosiseikat eivät vastaa todellisuutta, ennakkoratkaisu voi menettää sitovuutensa. Ennakkoratkaisu on siten kustannussyistä kannattavaa laatia huolella ja ammattilaisen avustuksella. Varaa maksuton etätapaaminen asiantuntijallemme täältä!

 

Mitä hyötyä ennakkoratkaisun hakemisesta on?

 

  • Verotuksellisen varmuuden lisääminen: Ennakkoratkaisun avulla saadaan tieto siitä, miten Verohallinto käsittelee suunnitellun toimenpiteen verotuksessa, mikä vähentää taloudellista epävarmuutta ja antaa hakijalle mielenrauhaa.
  • Tulkintaerimielisyyksien ehkäisy: Ennakkoratkaisun avulla voidaan välttyä tulkintaerimielisyyksiltä Verohallinnon kanssa, mikä vähentää riskiä pitkäkestoisista verovalituksista.
  • Asiantuntijoiden apu: Ammattimaisella neuvonnalla ja tuella varmistetaan, että hakemus on laadittu oikein ja kattavasti, mikä lisää myönteisen ennakkoratkaisun saamisen todennäköisyyttä.

 

Ennakkoratkaisuhakemus – kokeneet veroasiantuntijamme varmistavat asiakkaan edun ja oikeusturvan toteutumisen

 

Asiantuntijoidemme avulla ennakkoratkaisuhakemus voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaisesti niin, että kaikki asiaan vaikuttava tulee huomioitua asiakkaan edun mukaisesti.

Verohallinto vastaa asian yleisestä kulusta ja pyytää tarvittaessa lisätietoja hakemuksen ratkaisemiseksi. Toimimme yhteyshenkilönä Verohallinnon suuntaan ja huolehdimme esimerkiksi lisätietopyyntöihin vastaamisesta yhdessä asiakkaan kanssa. Usein tilanteisiin liittyy haastavia näyttökysymyksiä, joiden selvittäminen ja ennakoiminen on ensiarvoisen tärkeää. Meillä on pitkä kokemus erilaisten ennakkoratkaisujen hakemisesta eri verolajeissa, ja olemme avustaneet asiakkaitamme menestyksekkäästi aina korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka. Avustamme asiakkaitamme myös Verohallinnon antamien ennakkoratkaisujen muutoksenhaussa ja huolehdimme asiakkaidemme oikeusturvan toteutumisesta läpi koko prosessin.

 

Ennakkoratkaisun hakemisen vaiheet

 

1. Hakemuksen laatiminen: Keräämme kaikki tarvittavat tiedot ja laadimme yksityiskohtaisen ennakkoratkaisuhakemuksen hyödyntäen verotuksellista ja juridista osaamistamme.

2. Hakemuksen jättäminen: Toimitamme hakemuksen Verohallinnolle tarvittaessa asiakkaan puolesta, ja toimimme yhteishenkilönä Verohallinnon suuntaan.

3. Lisätietopyynnöt: Verohallinto saattaa pyytää lisätietoja, joihin vastaamme yhdessä asiakkaan kanssa.

4. Päätöksen saaminen: Verohallinto antaa sitovan ennakkoratkaisun, jonka käymme yhdessä läpi asiakkaan kanssa.

5. Muutoksenhaku tarvittaessa: Tarvittaessa avustamme muutoksenhaussa hallinto-oikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

 

Lataa maksuton Verotuksen oikaisu-opas!

Lue myös ladattava oppaamme ja blogitekstimme verotuksen muutoksenhausta, jos haluat oppia lisää varsinaisiin verotuspäätöksiin liittyvistä oikaisuvaatimuksista.

Lataa maksuton Verotuksen oikaisu-opas
Lue blogiteksti verotuksen muutoksenhausta

 

Kaipaatko lisätietoa? Soita minulle, niin keskustellaan aiheesta tarkemmin.

 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, ja katsotaan yhdessä, miten juuri teidän tilanteessanne kannattaa edetä. Varaa maksuton aloitustapaaminen täältä!

Juhani Lehtosaari - OTK, veroasiantuntija

Juhani Lehtosaari
OTK, veroasiantuntija
040 687 7619
juhani.lehtosaari@talvea.fi

Jätä yhteydenottopyyntö ➜

Juhani on kokenut verotuksen syväosaaja, joka on toiminut ennen TALVEAan siirtymistä mm. verohallinnossa tuloverotuksen johtavana veroasiantuntijana. Juhani avustaa asiakkaita mm. verotarkastuksissa, verovalitusasioissa, verotuksen muutoksenhaussa sekä laajasti yrityksen ja osakkaan verotukseen liittyvissä kysymyksissä.

Tutustu TALVEAn vero- ja lakipalveluihin ➜

 

Ota meihin yhteyttä!

Kiinnostuitko TALVEAn palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset?
Laita meille viestiä, niin vastaamme mahdollisimman pian.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Palvelut

Haluatko lisätietoja palveluistamme?

Jätä yhteydenottopyyntö, varaa maksuton etätapaaminen tai soita osaavaan myyntiimme 040 191 1545. Räätälöidään sinulle sopiva palvelukokonaisuus.