Ennakkoratkaisun hakeminen verohallinnolta

Mitä ennakkoratkaisun hakeminen verohallinnolta tarkoittaa?

 

Ennakkoratkaisun hakeminen verohallinnolta on toimi, jolla varmistetaan etukäteen verottajan kanta suunniteltuun toimeen tai järjestelyyn. Kirjallista ennakkoratkaisua voi hakea yritys tai yksityishenkilö, kun suunnitellaan toimenpiteitä, joilla on olennainen taloudellinen merkitys verovelvolliselle tai verotus on tulkinnanvarainen suunniteltuun toimeen. Ennakkoratkaisun saamisen edellytyksenä onkin, että kyseessä on verotuksellisesti tulkinnanvarainen kysymys. Ennakkoratkaisua voidaan hakea mm. tuloveroa, perintö- ja lahjaveroa, varainsiirtoveroa, kiinteistöveroa ja arvonlisäveroa koskien. Verohallinnon antama ennakkoratkaisu on sitova. Tällä tavoin voidaan varmistua ennakolta, miten verohallinto tulee hakemuksessa esitettyä toimea verotuksessa kohtelemaan. Näin voidaan välttyä ikäviltä ja yllättäviltä tulkintaerimielisyyksiltä verohallinnon kanssa. Annettuun ennakkoratkaisuun on mahdollista hakea muutosta hallinto-oikeudelta. Tietyissä tilanteissa ennakkoratkaisua voidaan hakea keskusverolautakunnalta, jonka antamaan ennakkoratkaisuun voidaan hakea muutosta suoraan korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Hakemus on tehtävä verohallinnolle kirjallisesti ja se on yksilöitävä riittävän tarkoin. Tämä tarkoittaa, että hakemuksessa on esitettävä tarkoin yksilöity verotusta tai liiketoimea koskea kysymys. Myös esimerkiksi omaisuuden arvostusta koskeva ennakkoratkaisu on mahdollista saada, mutta arvostusta koskevassa kysymyksessä on käytävä ilmi verotusasia ja yhteys, miksi omaisuuden arvoa koskevalla kysymyksellä on merkitystä hakijan verotuksessa. Määräajat hakemuksen jättämiselle riippuvat siitä, mitä verolajia hakemus koskee.

 

Ennakkoratkaisun hakeminen verohallinnolta kannattaa laatia ammattilaisen avulla

 

Ennakkoratkaisua haettaessa hakijalle on asetettu hallintolaista ja verotusmenettelylaista poikkeava korkea selvittämisvelvollisuus. Hakija siis vastaa siitä, että hakemuksessa on esitetty kaikki asian ratkaisemiseksi tarvittava tieto ja että hakemuksessa ja sen liitteissä on kuvattu koko tosiseikasto, joka liittyy hakemuksessa esitetyn lainkohdan soveltamiseen. Kun toimi tai järjestely kuuluu suurempaan asiakokonaisuuteen, on kokonaisuus tuotava esille hakemuksessa. Ennakkoratkaisu on verohallintoa sitova vain siltä osin, kuin todelliset olosuhteet vastaavat hakemuksessa kuvattua tosiseikastoa. Mikäli hakemuksessa esitetyt tosiseikat eivät vastaa todella toteutuneita tosiseikkoja, voi tämä johtaa ennakkoratkaisun sitomattomuuteen.  Ennakkoratkaisu on siten kustannussyistä kannattavaa laatia huolella ja ammattilaisen avustuksella. Varaa maksuton etätapaaminen asiantuntijallemme täältä!

 

Kokeneet verolakimiehemme varmistavat asiakkaan edun ja oikeusturvan toteutumisen

 

Asiantuntijoidemme avulla ennakkoratkaisuhakemus saadaan räätälöityä asiakkaan tarpeiden mukaisesti niin, että kaikki asiaan vaikuttava tulee huomioiduksi asiakkaan edun mukaisesti. Verohallinto vastaa asian yleisestä kulusta ja pyytää tarvittaessa lisätietoja hakemuksen ratkaisemiseksi. Toimimme yhteyshenkilönä verohallinnon suuntaan ja huolehdimme mm. lisätietopyyntöihin vastaamisesta yhdessä asiakkaan kanssa. Usein tilanteisiin liittyy haastavia näyttökysymyksiä, joiden selvittäminen ja ennakoiminen on ensiarvoisen tärkeää. Meillä on pitkän linja kokemus erilaisten ennakkoratkaisujen hakemisesta eri verolajeissa ja olemme avustaneet asiakkaitamme menestyksekkäästi aina korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka. Avustamme asiakkaitamme myös verohallinnon antamien ennakkoratkaisujen muutoksenhaussa ja huolehdimme asiakkaidemme oikeusturvan toteutumisesta läpi koko prosessin.

Tutustu TALVEAn vero- ja lakipalveluihin

 

Kaipaatko lisätietoa? Soita minulle, niin keskustellaan aiheesta tarkemmin.

 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, ja katsotaan yhdessä, miten juuri teidän tilanteessanne kannattaa edetä. Varaa maksuton aloitustapaaminen täältä!

Juhani Lehtosaari - OTK, veroasiantuntija

Juhani Lehtosaari
OTK, veroasiantuntija
040 687 7619
juhani.lehtosaari@talvea.fi

 

Juhani on kokenut verotuksen syväosaaja, joka on toiminut ennen TALVEAan siirtymistä mm. verohallinnossa tuloverotuksen johtavana veroasiantuntijana. Juhani avustaa asiakkaita mm. verotarkastuksissa, verovalitusasioissa, verotuksen muutoksenhaussa sekä laajasti yrityksen ja osakkaan verotukseen liittyvissä kysymyksissä.

 

Ota meihin yhteyttä!

Kiinnostuitko TALVEAn palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset?
Laita meille viestiä, niin vastaamme mahdollisimman pian.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Palvelut

Haluatko lisätietoja palveluistamme?

Jätä yhteydenottopyyntö, varaa maksuton etätapaaminen tai soita osaavaan myyntiimme 040 191 1545. Räätälöidään sinulle sopiva palvelukokonaisuus.