Chatbot Hei!
Tavoitat meidät chatissa arkisin klo 9-16

Tilintarkastuksen riippumattomuus osana korruption torjuntaa - TALVEA

Tilintarkastuksen riippumattomuus osana korruption torjuntaa

27 maaliskuun, 2023
Tarkastajan riippumattomuus osana korruption torjuntaa

Korruptio sanana kalskahtaa korvaan ja tuntuu monista varmasti etäiselle asialle. Korruptio voidaan käsitteenä avata lyhyesti niin, että se tarkoittaa vaikutusvallan väärinkäyttöä edun tavoittelemiseksi.

Korruptio on kunnallishallinnossa vielä melko tunnistamatonta, tietoisuus ja ymmärrys korruptiosta saattaa olla hyvinkin vajavaista ja johtaa myös helposti puuttumattomuuteen. Onneksi korruption vastaista työtä tehdään kuitenkin koko ajan.

Oikeusministeriö on tuonut kaikkien saataville kokonaisvaltaisen toimintamallin korruption torjuntaan. Toimintamallin tarkoituksena on kuvata askelmerkkejä, joiden avulla kuntien hallinnossa ja toiminnassa voidaan käytännössä ehkäistä, havaita sekä tehokkaasti torjua korruptiota ja aiemmin mainittua puuttumattomuuden kulttuuria.

Vahva lukusuositus minulta kaikille kunnallishallinnossa työskenteleville Kiviahon ja Knuutisen teokseen Korruptiontorjunta kunnallishallinnossa, Askelmerkkejä hyvään hallintoon, 2022. Tästä linkistä pääset Oikeusministeriön julkaisuun.

Kaksi nostoa tilintarkastukseen liittyen kyseisestä teoksesta

  • Mikäli ansaintalogiikka tilintarkastajalla perustuu halvan hinnoittelun vuoksi tilintarkastuspalvelun sijaan muihin tilintarkastusasiakkaalle myytäviin palveluihin, vaarantuu tilintarkastajan riippumattomuus. (s. 66)
  • Älä osta tilintarkastusta toteuttavalta yhteisöltä sisäistä tarkastusta/neuvontapalvelua tai muuta konsultoivaa palvelua, sillä riippumattomuus vaarantuu (s. 64)

Mikäli organisaatiossanne ei yllä olevat periaatteet toteudu, tulee asia huomioida viimeistään seuraavan palvelujen kilpailutuksen yhteydessä.

Uutisnostot

Ota yhteyttä osaavaan myyntiimme!

Räätälöidään sinulle sopiva palvelukokonaisuus.