Laskumerkinnät arvonlisäverotuksessa

Arvonlisäverollisen myynnin yhteydessä ostajalle tulee antaa lasku tai kuitti, joka täyttää arvonlisäverolaissa määritellyt laskumerkintävaatimukset. Jotta puolestaan ostajalla on vähennysoikeus arvonlisäverosta, tulee hänellä olla ostamastaan palvelusta lasku tai muu tosite, joka on arvonlisäverovelvollisen myyjän antama ja täyttää arvonlisäverolaissa säädetyt vaatimukset. Pakollisia laskumerkintöjä ovat muun muassa ostajan ja myyjän alv-tunnisteet sekä laskun antopäivä ja veron peruste, alv-kanta ja suoritettavan veron määrä. Lisäksi tiettyjä erityistilanteita koskien on olemassa erityisiä laskumerkintävaatimuksia, nämä koskevat esimerkiksi kansainvälistä kauppaa, käännettyä verovelvollisuutta, marginaaliverotusmenettelyä ja arvonlisäverottomia myyntejä.

Tilanteissa, joissa ostaja on verovelvollinen, tulee laskulla olla maininta käännetystä verovelvollisuudesta. Esimerkiksi kolmikantakauppaa koskien Euroopan Unionin Tuomioistuin on tuoreessa ratkaisussaan katsonut, että ns. kolmikantakaupan erityissäännösten soveltamisen yksi edellytys on, että annetulla laskulla on mainittu käännetyn verovelvollisuuden soveltaminen.

Lasku on myös arvonlisäveron vähennysoikeuden edellytys. Ostajalla tulee siis olla ostamastaan tavarasta tai palvelusta lasku tai muu laskuna toimiva tosite, jonka myyjä on ostajalle antanut ja joka täyttää arvonlisäverolain mukaiset vaatimukset, jotta ostajalla on olemassa hankintansa sisältämästä arvonlisäverosta vähennysoikeus.

 

Ota meihin yhteyttä!

TALVEA avustaa monipuolisesti erilaisissa arvonlisäverotukseen liittyvissä kysymyksissä ja vastaantulevissa tilanteissa kaikissa toiminnan elinkaaren vaiheissa.

Sari Leipälä

Sari Leipälä
Asiakkaat & Henkilöstö, Partner
040 191 1545
sari.leipala@talvea.fi

 

Varaa maksuton etätapaaminen asiantuntijallemme ➜

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös…

Mikä on arvonlisävero ja mitä arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa?

Ota meihin yhteyttä!

Kiinnostuitko TALVEAn palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset?
Laita meille viestiä, niin vastaamme mahdollisimman pian.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Palvelut

Haluatko lisätietoja palveluistamme?

Jätä yhteydenottopyyntö, varaa maksuton etätapaaminen tai soita osaavaan myyntiimme 040 191 1545. Räätälöidään sinulle sopiva palvelukokonaisuus.