Miten onnistuu ison yhtiön osto?

Marko Paasovaara
Toimitusjohtaja, KHT-tilintarkastaja

Miten ison ja kannattavan yhtiön osto voidaan toteuttaa, kun kauppahinta uhkaa nousta korkeaksi eivätkä ostajat saa kokonaisrahoitusta järjestymään?

Jokainen yrityskauppa on yksilöllinen ja parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi tarvitaan kokonaissuunnitelma kaupan toteuttamisesta kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla. Esimerkkitapauksessa 10 miljoonan liikevaihdolla konepajana pitkään toimineessa yhtiössä toteutetaan omistajavaihdos. Kaksi yhtiön avainhenkilöä ovat kiinnostuneita hankkimaan yhtiön omistukseensa. Toinen henkilöistä on aikaisemman henkilöstöannin seurauksena omistajana pienellä osuudella. Tavoiteltu kauppahinta on useita miljoonia, eivätkä ostajat saa rahoitusta kaupalle järjestymään.

Yrityskaupan toteuttamiseksi yhtiössä toteutetaan liiketoimintojen, kiinteistöjen ja sijoitusomaisuuden jakautuminen erillisiksi yhtiöiksi. Ennen omistajavaihdosta yhtiössä nostetaan osingot. Liiketoimintojen tarvitsemiin kiinteistöihin laaditaan viiden vuoden määräaikaiset vuokrasopimukset ja kiinteistöt jäävät vanhoille omistajille. Suurin osa liiketoimintayhtiön osakekaupasta toteutetaan omien osakkeiden hankintana ja pieni osa normaalina liiketoimintayhtiön osakekauppana. Lisäksi myyjä jää pienellä osuudella vielä omistajaksi, mutta näiden osakkeiden osalta sovitaan lunastusaikataulut. Liiketoimintayhtiön kaupassa huomioidaan yhtiöjärjestyksen lunastusvelvoitteet ja lisäkauppahintamahdollisuus.

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjä -lehden kysymys & vastaus -palstalla numerossa 4/20.

Tutustu myös muihin blogi-kirjoituksiimme

Pin It on Pinterest