Toistaiseksi kestävyysraportoinnin varmentaminen eli ESG-varmentaminen on ollut vapaaehtoista. EU:n kestävyysraportointia koskeva direktiivi (CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive) sai hyväksyntänsä marraskuussa 2022. Direktiivin voimaantulon myötä myös raportoinnin varmennusvaatimus tulee pakolliseksi. Kestävyysraportoinnista tulee jatkossa aiempaa luotettavampaa, kun tiedot raportoidaan yhtenäisten standardien mukaan, ja lisäksi tiedot vielä varmennetaan.
CSRD tulee koskemaan alkuvaiheessa listattuja suuria yhteisöjä vuodesta 2024 ja listaamattomia suuria yhteisöjä vuodesta 2025 alkaen. CSRD:n määritelmän mukaan suuren yhteisön tunnusmerkit täyttyvät, jos seuraavista kriteereistä vähintään 2/3 ylittyy:
- liikevaihto 40 M€
- tase 20 M€ ja
- henkilöstö 250 tilikaudella keskimäärin.
Lisäksi on ollut mielenkiintoista huomata, että kestävyysraportointi voi nousta myös muuta kautta ajankohtaiseksi myös esimerkiksi pk-yhtiöissä. Yhä useammin rahoittajat voivat asettaa valikoitujen ESG-tekijöiden parantamiseen kannustavia ESG-sidonnaisia mittareita lainoihin. Näiden mittareiden toteumista ESG-varmentajan tulee varmentaa. Lisäksi ESG -raportointi voi tulla ajankohtaiseksi myös CSRD -rajoja pienemmissä yhtiöissä joko vapaaehtoisen raportoinnin vuoksi tai siksi, että yhteisö kuuluu raportoivan yhteisön arvoketjuun.
Mikä on ESG-varmentaja?
ESG-varmentaja on sertifioitu kestävyysraportoinnin varmentaja. ESG-valmennusohjelmasta vastaa Suomen Tilintarkastajat Ry ja ST-Akatemia. ESG-varmennusohjelma on tarkoitettu tilintarkastajille ja varmennustiiminjäsenille ja on luotu vastaamaan EU:n direktiivin tuomiin lisääntyneisiin velvoitteisiin kestävyysraportointia ja erityisesti raportoinnin varmentamisen vaatimuksia kohtaan.
TALVEAlla ESG-varmennusohjelman on suorittanut ESG-varmentaja, KHT, JHT Joni Tuomainen.
Kuka voi toimia kestävyysraportoinnin varmentajana?
Kestävyysraportoinnin varmentajana voi toimia joko lakisääteinen tilintarkastaja tai muu riippumaton varmennuspalvelujen tarjoaja. Näin ollen paras lähtökohta varmentajan valinnassa on tarkastaja, joka on suorittanut ESG-sertifikaatin ja on myös auktorisoitu tilintarkastaja.
Missä laajuudessa kestävyysraportointi tulee varmentaa?
Varmennusvaatimukset tulevat voimaan asteittain. Aluksi niiden yritysten, joita CSRD koskee, on hankittava vähintään rajoitetun varmuuden antava varmennus kestävyysraportoinnille. Rajoitetun varmuuden toimeksiannossa tarkastajan ensisijaisena tavoitteena on ymmärtää tietojen keräämiseen käytetty prosessi ja tunnistaa olennaiset riskipisteet, jossa mahdollinen virheellisyys todennäköisesti esiintyy. Mikäli tarkastuksen edetessä nousee esiin havaintoja, jotka viittaavat olennaiseen virheellisyyteen, syvennetään tarkastustyötä rajoitetun varmennuksen saamiseksi. Lopullinen tavoite kestävyysraportoinnin varmennuksen osalta on kohtuullinen varmuus. Tällöin varmennuksen laatutaso olisi kestävyystietojen osalta samalla tasolla kuin tilinpäätöstietojen varmennustaso.
Tarkastuksen lopputuotoksena on kirjallinen johtopäätöksen ja perustelut sisältävä varmennusraportti. Kyseinen raportti voidaan julkaista esimerkiksi yhteisön vuosikertomuksen tai vastuullisuusraportin yhteydessä. Johtopäätös ilmaistaan rajoitetun varmuuden osalta negatiivisessa muodossa ja kohtuullisen varmuuden osalta positiivisessa muodossa, esimerkiksi:
- Rajoitettu varmuus: .. tietoomme ei ole tullut seikkoja, jotka antaisivat syyn uskoa, ettei tietoja ole kaikilta olennaisilta osin laadittu sovellettavien kriteerien mukaisesti..
- Kohtuullinen varmuus: .. tiedot on olennaisilta osin laadittu sovellettavien kriteerien mukaisesti..
Miksi TALVEA on hyvä kumppani kestävyysraportoinnin varmentamiseen?
Kestävyysraportoinnin varmentamiseen liittyvä toimintakenttä on vielä jäsentymätön. Varmentamistyötä ohjaavat standardit ovat vasta valmistelussa. Kun käytännön raportointi ja erityisesti raportoinnin varmennuksen vaatimukset ovat kaikille osapuolille uutta, nousee yhteistyön onnistumisen edellytykseksi palvelutarjoajan osaamisen lisäksi kyky asiakkaan tarpeisiin mukautuvaan palveluun. Keskisuurena toimijana ketteryys on vahvuutemme, jolla haastamme alan isoja toimijoita.
TALVEAn kestävyysraportoinnin varmennuspalveluista vastaa ESG-varmentaja, KHT, JHT Joni Tuomainen. Kysy lisätietoja ESG-testivarmennuksesta ja ESG-varmennuspalveluistamme suoraan Jonilta. Katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa juuri teidän organisaatiota ESG-raportointiin ja raportoinnin varmentamiseen liittyvissä teemoissa!
Joni Tuomainen
ESG-Varmentaja, KHT, JHT, Partner
040 148 4234
joni.tuomainen@talvea.fi