Chatbot Hei!
Tavoitat meidät chatissa arkisin klo 9-16

Kiinteistöjuristi - Kiinteistö- ja rakennuslakipalvelut

Kiinteistöjuristi - Kiinteistö- ja rakennuslakipalvelut

Oletko suunnittelemassa uutta kiinteistöhanketta tai yrityksesi kiinteistöjen kehittämistä? Etsitkö kiinteistölakimiestä?

Kiinteistö- ja rakennuslakipalvelumme tarjoaa kattavan tuen kaikissa kiinteistöihin ja rakennushankkeisiin liittyvissä juridisissa asioissa. Kiinteistöjä ja maankäyttöä koskevien sopimusten laatiminen ja riitatilanteiden ennaltaehkäisy ovat alueitamme, joilla loistamme.

 

Kiinteistöjuristi tarjoaa kattavan tuen kaikissa kiinteistöihin ja rakennushankkeisiin liittyvissä juridisissa asioissa

 

Tarjoamme kiinteistöjuristin teidän tarpeisiinne räätälöityä neuvontaa ja tukea sopimusten hallinnassa, varmistaen, että kaikki juridiset seikat ovat kunnossa projektisi kaikissa vaiheissa. Oli kyseessä sitten maankäyttö, kaavoitus tai kiinteistöjen hallinnointi, meiltä saat asiantuntevat neuvot, jotka auttavat välttämään yllättäviä komplikaatioita ja kustannuksia. Asiantuntemus rakentuu pitkälle asiantuntijakokemukselle Maanmittauslaitoksesta ja Väylävirastosta.

Hyödynnä palveluitamme varmistaaksesi, että rakennus- ja kiinteistöhankkeesi noudattavat kaikkia lainsäädännöllisiä vaatimuksia ja että oikeudelliset riskit minimoidaan. Samalla saat projektisi verotuksellisiin kysymyksiisi raudanlujaa asiantuntemusta. Kanssamme voit keskittyä hankkeesi onnistumiseen, kun me huolehdimme juridiikasta ja verotuksesta.

 

Kiinteistö- ja rakennuslakipalveluihimme kuuluvat:

 

 

Kiinteistön omistuksen siirtyminen (kiinteistötransaktiot, kiinteistöluovutus)

 

Kiinteistö ja sen rakennukset ovat usein yrityksen suurimpia omaisuuseriä. Kiinteistön luovutukseen liittyy paljon erityislainsäädäntöä, jonka huomioon ottaminen on edellytys sille, että luovutuksesta tulee laillinen ja pätevä.

Kiinteistön luovutustilanteita ovat kauppa, vaihtokauppa sekä lahjoittaminen. Kiinteistön luovutuksia voi sisältyä myös yrityksen jakautumiseen ja sulautumiseen sekä apporttiin. Luovutus on tehtävä tietyn sisältö- ja määrämuodon mukaisesti, jotta siitä tulee pätevä. TALVEAn kiinteistöjuristin erityisosaamiseen kuuluu toimintavaihtoehtojen laaja-alainen asiantuntemus, joka ottaa kiinteistön luovutuksessa huomioon myös alueen maankäytön, kaavoituksen sekä kiinteistön rasitukset ja rasitteet.

TALVEA tarjoaa yrityksen kiinteistönluovutukseen laadukkaan konsultoinnin, valmistelun, toteutuksen sekä tarvittaessa lainhuudon hakemisen prosessin. Kokonaisuudessa otetaan myös huomioon kiinteistön omistusmuutoksiin liittyvät veroseuraamukset sekä luovuttajan että luovutuksensaajan osalta. TALVEA tarjoaa palveluja myös kiinteistökauppaan liittyvistä liitännäissopimuksista, kuten maanvuokra- tai rasitesopimuksista.

 

Maankäyttö edellyttää sopimuksia

 

Yrityksen maanvuokraoikeudet, erilaiset kiinteistön käyttöoikeudet tai esimerkiksi tierasitteet muodostavat sen pohjan, miten yritys käytännön tasolla toimii. Alueiden maankäyttöön liittyvät sopimukset pitää olla asianmukaisesti tehtyjä ja Maanmittauslaitoksen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin rekisteröityjä, jotta ne sitovat osapuolien lisäksi myös ulkopuolisia. Rekisteröityä maanvuokrasopimusta yritys voi käyttää myös kiinnityksenä velkaa vastaan.

Yrityksen maankäytön optimaalinen toteuttaminen on TALVEAn kiinteistöjuristin erityisosaamista. TALVEA tarjoaa laadukkaiden maankäyttöön liittyvien sopimusten konsultoinnin, valmistelun, toteutuksen ja tarvittaessa rekisteröimisen prosessin.

 

Kaavoitus säätelee rakentamista

 

Kaavoitus on kiinteistökehityksen tärkein elementti, koska se luo tärkeimmän pohjan alueen maankäytölle. Kaavoituksessa päätetään, mitä alueelle voi rakentaa ja miten aluetta voi käyttää. Kaavoituksen muutostilanteissa yrityksen pitää olla ajan tasalla, jotta muutokset eivät vaaranna yrityksen toimintaympäristöä tai -edellytyksiä. Yritys voi myös itse hakea kaavoitusta tai kaavamuutosta alueelleen, mikäli voimassa oleva kaavatilanne ei mahdollista esimerkiksi yrityksen tuotannon rakentamista alueelle.

TALVEA tarjoaa asiantuntevaa palvelua kaavoitukseen liittyviin kokonaisuuksiin sekä konsultoinnilla että lausuntojen valmistelun ja laatimisen kokonaisuuksilla. Tarjoamme apua myös valitusprosessiin.

 

Rasitesopimuksella kiinteistön käyttöön

 

Kiinteistön tarkoituksenmukaista käyttöä varten kiinteistön omistaja tekee sopimuksia naapurikiinteistöjen kanssa. Tällaisia sopimuksia kutsutaan rasitesopimuksiksi. Rasitesopimus käsitellään Maanmittauslaitoksen kiinteistötoimituksessa ja se kirjataan naapurikiinteistön kiinteistörekisteriotteelle.

Rasiteoikeus määrittää yhden kiinteistön oikeuden hyödyntää toista kiinteistöä. Kyseessä on kiinteistökohtainen oikeus, joka ei siirry omistajan vaihtuessa. Lisäksi toiminnan luonteesta ei voida sopia vapaasti sopimuksella, vaan laissa on tarkasti määritelty, mitkä rasitteet ovat mahdollisia. Näitä ovat esimerkiksi oikeus käyttää tietä ja oikeus sijoittaa sähköjohtoja. Rasitteiden osalta tärkeitä seikkoja ovat myös mahdolliset korvaukset ja kunnossapidon vastuut, jotka tulee huomioida sopimuksissa.

TALVEA tarjoaa laajaa asiantuntemusta rasiteoikeuksista ja rasitteisiin liittyvistä sopimuksista. Tarjoamme konsultointia sekä sopimusten valmistelun ja laatimisen palvelua. Voimme myös avustaa teitä maanmittaustoimituksessa ja valitusprosessissa.

 

Hallinnanjakosopimus jakaa vastuut

 

Kun kiinteistöllä on useampi omistaja, he sopivat hallinnanjakosopimuksella siitä, miten esimerkiksi rakennuksen rakentamisen alueet, kustannukset, oikeudet ja vastuut omistajien kesken jaetaan. Hallinnanjakosopimus on esimerkiksi kiinteistökehityksen ja rakentamisprojektien tärkeimpiä asiakirjoja, koska vain sillä voidaan sopia rakennusoikeuden jakautumisesta, hallinta-alueiden käyttöperiaatteista, kiinteistön huoltoon ja rakennusten kunnossapitoon pelisäännöt. Erityisesti paritalojen tai rivitalojen rakentamisprojekteissa jo suunnitteluvaiheessa on syytä luoda osapuolten kesken tarpeeksi kattava hallinnanjakosopimus, jota voidaan projektin edetessä päivittää. Sopimus rekisteröidään Maanmittauslaitokselle ja se sitoo rekisteröinnillä myös ulkopuolisia. Myös vuokraoikeudelle voidaan tehdä hallinnanjakosopimus.

TALVEA tarjoaa hallinnanjakosopimuksen konsultointia, sopimusten valmistelun ja laatimisen palveluja sekä sopimuksen muutokseen liittyvää apua.

 

 

Tarvitsetko apua kiinteistöihin ja rakennushankkeisiin liittyvissä juridisissa asioissa?

 

Ota meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella, varaa maksuton etätapaaminen tai soita Sannalle 045 7830 6611.

Sanna Ranta - Kiinteistöjuristi - Kiinteistö- ja rakennuslakipalvelut

Sanna Ranta
OTM, VT, Lupalakimies
sanna.ranta@talvea.fi

 

Sannan erityisvahvuusalueena ovat kiinteistöihin, maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyvät oikeudelliset kokonaisuudet. Lisäksi Sannalta löytyy vahvaa osaamista työoikeudellisiin kysymyksiin sekä sopimusjuridiikkaan. Sanna on työskennellyt yli 15 vuotta valtionhallinnossa eri virastoissa mm. esihenkilönä ja kiinteistökirjaamisen päällikkönä Maanmittauslaitoksessa.

 

Ota meihin yhteyttä!

Kiinnostuitko TALVEAn palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset?
Laita meille viestiä, niin vastaamme mahdollisimman pian.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Palvelut

Haluatko lisätietoja palveluistamme?

Jätä yhteydenottopyyntö, varaa maksuton etätapaaminen tai soita osaavaan myyntiimme 040 191 1545. Räätälöidään sinulle sopiva palvelukokonaisuus.