Sisäinen tarkastus

Sisäisen tarkastuksen määritelmän mukaan sisäinen tarkastus on riippumatonta ja objektiivista arviointi- ja varmistus- sekä konsultointitoimintaa, joka on luotu tuottamaan lisäarvoa organisaatiolle ja parantamaan sen toimintaa. Sisäinen tarkastus tukee organisaatiota sen tavoitteiden saavuttamisessa tarjoamalla järjestelmällisen lähestymistavan organisaation riskienhallinta-, valvonta- sekä johtamis- ja hallintoprosessien tehokkuuden arviointiin ja kehittämiseen.

Sisäisen tarkastuksen tarkoituksena on mm. varmistaa, että organisaation toiminta on tavoitteiden, päämäärien ja toimintaperiaatteiden sekä säädösten ja määräysten mukaista. Sisäinen tarkastus tukee toiminnan taloudellisuutta ja tuloksellisuutta sekä johtamis- ja hallintojärjestelmän kehittämistä.

TALVEAn vahvuutena on, että sisäisestä tarkastuksesta vastaa aina ammattitarkastaja, jolla on sekä KHT ja JHT että CIA ja CGAP -pätevyys. CIA on sisäisen tarkastuksen yleistutkinto ja CGAP julkisyhteisön sisäisen tarkastuksen erikoistutkinto. Työtämme ohjaa vahvat eettiset ja vastuulliset toimintaperiaatteet. Emme mm. koskaan toimi samassa yhteisössä sekä sisäisenä että ulkoisena tarkastajana. Meiltä löytyy vahvaa julkishallinnon osaamista. Toimimme usean kunnan ja kaupungin tilintarkastajana. Lisäksi asiakkainamme on mm. seurakunta, säätiöitä, kuntayhtymiä ja liittoja. Erityistä toimialaosaamista meiltä löytyy sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialalta. Toimimme usean sairaanhoitopiirin sisäisen tarkastuksen palveluntuottaja.

Keskeisiä sisäisen tarkastuksen palveluitamme kunnille ja julkishallinnon organisaatioille ovat

 

Sisäisen tarkastuksen toteuttaminen ostopalveluna

Julkisyhteisön on mahdollista ulkoistaa sisäinen tarkastus ja ostaa palvelu ulkopuoliselta palveluntarjoajalta ostopalveluna. Asiakkaan kanssa sovitaan tällöin tarkastuksen laajuudesta, joka on esimerkiksi keskikokoisessa kunnassa noin 15-20 päivää vuodessa. Tarkastuksen kohteet määritellään yhdessä johdon ja hallituksen kanssa, jonka mukaan tarkastus toteutetaan. Havainnot ja mahdolliset puutteet raportoidaan johdolle ja hallitukselle ja tarvittaessa sovitaan toimenpiteet puutteiden korjaamiseksi.

Sisäisen tarkastuksen täydentäminen ostopalveluna

Osa julkisista toimijoista on järjestänyt sisäisen tarkastuksen omana toimintonaan. Kokonaisuutta voi olla järkevä täydentää ulkopuolisella sisäisellä tarkastuksella, joka tyypillisesti kohdistetaan johonkin yhdessä tunnistettuun, kriittiseen osa-alueeseen kuten

  • Hankinnat: Ovatko hankkeet toteutettu hankintalainsäädäntöä noudattaen? Onko yhteisön omia ohjeita noudatettu? Onko hankinnat toteutettu hyvää hankintatapaa noudattaen?
  • Sisäisen valvonta ja riskienhallinta: Kuntalaki asettaa kaupungin- / kunnanhallitukselle ja kaupungin- / kunnanjohtajalle laajan vastuun mm. yhteisön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arvioinnin ja varmistamisen osalta. Olemme TALVEAssa tottuneet avustamaan hallitusta ja johtoa tämän valvontavastuun arvioinnissa. Olemme vakuuttuneita, että ammattimainen sisäinen tarkastus tuo tarkastuskohteelle todellista lisäarvoa mm. sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tilaa arvioimalla.
  • Taloushallinnon raportointi: Tuottaako talouden raportointiprosessi oikeaa, riittävää ja oikeanaikaista informaatiota päätöksenteon tueksi?
  • Toiminnan tehokkuus: Toimivatko prosessit tehokkaasti ja taloudellisesti? Onko eri prosessien yhtymäpisteet tunnistettu ja onko prosesseissa riittävät ja tehokkaat kontrollit toiminnan tehokkuuden varmistamiseksi?

Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää TALVEAn sisäisen tarkastuksen palvelusta tai tilaa alta esite sisäisen tarkastuksen palvelustamme.

 

TILAA ESITE: SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN ALUSTAVA ARVIOINTI

Kaipaatko tukea kunnan- / kaupunginjohtajan ja -hallituksen oman valvontavastuun arvioimiseksi? Tilaa esite kiinteähintaisesta sisäisen tarkastuksen palvelustamme täyttämällä alla oleva lomake.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

 

Täyttämällä lomakkeen hyväksyt henkilötietojen käsittelyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.

 

Kiinnostuitko palveluistamme?

Soita 040 1911 545 tai jätä yhteydenottopyyntö

Varaa maksuton aloitustapaaminen

Palvelut yrityksille

Palvelut julkishallinnolle

Tilaa TALVEAn uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi tietoa ajankohtaisista teemoista ja palveluista sekä mielenkiintoisista tapahtumista.