Sisäinen tarkastus julkishallinnolle

TALVEAn sisäinen tarkastus on laadukas ja kotimainen palvelu, josta vastaa aina CIA, CGAP, KHT, JHT -auktorisoitu ammattitarkastaja. Tarjoamme sisäisen tarkastuksen palvelut julkishallinnon organisaatioille ja yrityksille monipuolisella ja pitkällä kokemuksella.

Sisäisen tarkastuksen määritelmän mukaan sisäinen tarkastus on riippumatonta ja objektiivista arviointi- ja varmistus- sekä konsultointitoimintaa, joka on luotu tuottamaan lisäarvoa organisaatiolle ja parantamaan sen toimintaa. Sisäinen tarkastus tukee organisaatiota sen tavoitteiden saavuttamisessa tarjoamalla järjestelmällisen lähestymistavan organisaation riskienhallinta-, valvonta- sekä johtamis- ja hallintoprosessien tehokkuuden arviointiin ja kehittämiseen. Sisäisen tarkastuksen tarkoituksena on mm. varmistaa, että organisaation toiminta on tavoitteiden, päämäärien ja toimintaperiaatteiden sekä säädösten ja määräysten mukaista. Sisäinen tarkastus tukee toiminnan taloudellisuutta ja tuloksellisuutta sekä johtamis- ja hallintojärjestelmän kehittämistä.

 

TALVEAn sisäisen tarkastuksen palvelua ohjaa vahvat eettiset toimintaperiaatteet ja ammattistandardit

TALVEAn vahvuutena on, että sisäisestä tarkastuksesta vastaa aina ammattitarkastaja, jolla on sekä KHT ja JHT että CIA ja CGAP -pätevyys. CIA (Certified Internal Auditor) on sisäisen tarkastuksen yleistutkinto ja CGAP (Certified Government Auditing Professional) on julkishallinnon sisäisen tarkastuksen erityistutkinto. TALVEAssa sisäisen tarkastuksen työtä ohjaa vahvasti alan kansainvälinen ammatillinen ohjeistus, johon sisältyvät muun muassa eettiset säännöt, ammattistandardit ja käytännön ohjeet. Päivittäisessä työssämme uskallamme haastaa tarvittaessa sekä itseämme, asiakkaitamme että koko toimialaa kohti vastuullisempia ja kestävämpiä käytänteitä. Riippumattomuus ja objektiivisuus ovat toimintamme kulmakiviä, mikä johtaa siihen, ettemme mm. koskaan toimi samassa yhteisössä sekä sisäisenä että ulkoisena tarkastajana.

”Työn jälki on laadukasta. Tarkastusraporteissa on paneuduttu asioihin syvällisesti. Niissä otetaan riittävän rohkeasti kantaa sekä hyviin että korjattaviin asioihin. Tarkastusraportit johtaa siihen, että me muutetaan toimintaa”

Ilkka Pirskanen, Siun sote, toimitusjohtaja

Katso video asiakaskokemuksesta tästä.

 

Keskeisiä sisäisen tarkastuksen palveluitamme kunnille ja julkishallinnon organisaatioille ovat

 

1. Sisäisen tarkastuksen toteuttaminen ostopalveluna

Julkisyhteisön on mahdollista ulkoistaa sisäinen tarkastus ja ostaa palvelu ulkopuoliselta palveluntarjoajalta ostopalveluna. Asiakkaan kanssa sovitaan tällöin tarkastuksen laajuudesta, joka on esimerkiksi keskikokoisessa kunnassa noin 15-20 päivää vuodessa. Tarkastuksen kohteet määritellään yhdessä johdon ja hallituksen kanssa, jonka mukaan tarkastus toteutetaan. Havainnot ja mahdolliset puutteet raportoidaan johdolle ja hallitukselle ja tarvittaessa sovitaan toimenpiteet puutteiden korjaamiseksi.

2. Sisäisen tarkastuksen täydentäminen ostopalveluna

Osa julkisista toimijoista on järjestänyt sisäisen tarkastuksen omana toimintonaan. Kokonaisuutta voi olla järkevä täydentää ulkopuolisella sisäisellä tarkastuksella, joka tyypillisesti kohdistetaan johonkin yhdessä tunnistettuun, kriittiseen osa-alueeseen kuten

  • Hankinnat: Ovatko hankkeet toteutettu hankintalainsäädäntöä noudattaen? Onko yhteisön omia ohjeita noudatettu? Onko hankinnat toteutettu hyvää hankintatapaa noudattaen?
  • Sisäisen valvonta ja riskienhallinta: Kuntalaki asettaa kaupungin- / kunnanhallitukselle ja kaupungin- / kunnanjohtajalle laajan vastuun mm. yhteisön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arvioinnin ja varmistamisen osalta.
  • Taloushallinnon raportointi: Tuottaako talouden raportointiprosessi oikeaa, riittävää ja oikeanaikaista informaatiota päätöksenteon tueksi?
  • Toiminnan tehokkuus: Toimivatko prosessit tehokkaasti ja taloudellisesti? Onko eri prosessien yhtymäpisteet tunnistettu ja onko prosesseissa riittävät ja tehokkaat kontrollit toiminnan tehokkuuden varmistamiseksi?

Askarruttaako jokin?

Kiinnostuitko TALVEAn palveluista tai etkö ole varma, millaista apua tarvitset?
Laita meille viestiä, niin mietitään yhdessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu TALVEAn tietosuojaselosteeseen. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Palvelut yrityksille

Palvelut julkishallinnolle

Ota yhteyttä osaavaan myyntiimme!

Räätälöidään sinulle sopiva palvelukokonaisuus.